Inspiraatio Kampanjat

Hiusteni näköinen minä: Johannalle hiukset ovat tyylin ja fiiliksen kulmakivi

29.4.2022, Mira

Hiukset ovat valtavan suuri osa identiteettiämme: niillä on voima tehdä päivästä ikimuistoinen tai tahrata tunnelma. Jep, se fiilis kun housut eivät istu, olo ei tunnu omalta itseltä ja sekä tyyli että fiilis on selittämättömällä tavalla väärin.. kokeilepa vaihtaa kampausta, ja koko ongelma korjaantuu. Kun hiukset ovat hyvin, kaikki on hyvin – sen tietää myös kampaaja, kiharajumalatar Johanna Mäki.

Katso video tai lue alta – tiedät ihan itse parhaiten, miten tahdot tarinaan uppoutua.

”Hiukset on nykyään tavaramerkkini − omat ja oman näköiset. Itselläni jotenkin kaikki fiilikset heijastuu hiuksiin, ovat varmasti aina heijastuneet. Hyvinä päivinä huomaan, että hiukset vahvistavat itsetuntoani ja antavat energiaa. Huonona päivänä taas ärsyttää, kun mikään kiharoista ei tottele ja mene niin kuin haluaisin”, Johanna avaa suhdettaan omiin, kuparinhohtaviin kiharoihinsa. Kun muut uusivat ärsytyksen, muutoksenhalun ja harmituksen kourissa vaatekaapin, sisustuksen ja sukulaiset, Johanna tahtoo hiuksiinsa jotain uutta: ”Onneksi hiuksissa pienetkin muutokset leikkauksessa tai sävyssä voivat piristää ihan valtavasti: muutoksen ei aina tarvitse olla radikaali tuntuakseen isolta.”

”Jos hiukset ovat huonosti, ei mikään muukaan tunnu näyttävän hyvältä.”

Meille, joille hiukset ovat erityisen tärkeät, myös huonot hiuspäivät tuntuvat vahvana. Myös Johanna tunnistaa hyvin sen hetken, kun hiukset eivät tunnu omalta ja kaikki menee pieleen: ”Jos minulla on hiukset huonosti, ei mikään muukaan tunnu näyttävän hyvältä. Vaatteet eivät istu oikein, meikki ei asetu. Huono hiuspäivä on yleensä myös huono päivä, ja syystä. Kun nyt mietin, ovat hiukseni oikeastaan koko ulkonäköni, tyylini ja fiilisteni kulmakivi.”

Johanna Mäki omistaa Kampaamo Framen, asuu Raisiossa ja näyttää juuri sopivasti Hermione Grangerilta.

Hyvä, paha hiusmuisto

Tuliko itselläsi ensimmäisenä mieleen lapsuuden takkujenselvittelyt, korvan taakse lempeästi sipaistu otsahius tai pieleen mennyt kotivärjäyskokeilu? Sama täällä. Johannan mieleen vahvimpana ovat jääneet luonnonkiharista hiuksista tärkeiltä ihmisiltä saadut kommentit: ne aivan ihanat sekä ne ajattelemattomat: ”Vahvin muisto mieleeni tulee ala-asteelta, kun olen ollut ehkä kolmannella luokalla. Silloin lapsena hiukseni olivat hunajaisen tummanvaaleat ja tietysti ihan yhtä kiharat kuin tänäkin päivänä. Olin siihen aikaan iso Harry Potter -fani, kuten varmasti melkein kaikki siihen aikaan. Ajatelkaa, että on kokonainen sukupolvi ihmisiä, jotka toivoivat 11-vuotislahjaksi kutsua Tylypahkaan. Kerran luokanopettajani sanoi, että näytän aivan Hermionelta Potter-elokuvista. Olin opettajalta saamastani kehusta todella onnellinen monta päivää.”

”Luulin, että olen ruma kiharilla hiuksilla.”

”Toinen, vähän huonompi muisto minulla on jostain yläasteen alkuajoilta, kun kerran suoristin hiukseni kouluun. Kun menin kouluun suoristetuilla hiuksillani, sen aikainen ihastukseni sanoi minulle, että oot Johanna niin pal kauniimpi suorilla hiuksilla. Ja siis ihan kamalaa, mutta suoristin sen takia hiuksiani koko yläasteen ajan, koska luulin, että olen ruma kiharilla hiuksilla”, Johanna kertoo. Tekemämme kyselytutkimuksen mukaan (Senso Research 2021) naisista kaksi kolmasosaa kokee muiden aiheuttavan itselleen ulkonäköpaineita, ja nuorilla nämä tunteet ovat selkeästi muita ikäryhmiä vahvempia. Oma itsevarmuus voi romahtaa pienestäkin kommentista, erityisesti teini-iässä. Siksi mielipiteet muiden ulkonäöstä kannattaisikin jättää sanomatta.

”Olen kiitollinen, että kauneusihanteet nykypäivänä ovat onneksi jo ehkä vähän vapaampia, eikä kaikkien tarvitse näyttää ihan samalta. En ole itse koskaan kokenut istuvani mihinkään muottiin, mutta mielestä olisi parempi, jos mitään muotteja ei olisi ollenkaan. Mikseivät kaikki voisi olla omalla tavallaan kauniita? Mielestäni kauneus ja ulkonäkö ylipäätään ovat asioita, jotka ovat jokaisen omia ja jokainen saa ihan itse päättää, millaiselta näyttää. Oli se sitten yleisesti ihannoitua tai ei.”


Johannan luonnonkiharavinkit

🧡 Kosteuta, kosteuta, kosteuta! Tehokosteuttava naamio ja hoitoaine on kiharoiden pelastajaduo. Kun puristelet kiharaa pää alaspäin hoitoaineen tai naamion kampaamisen jälkeen, autat kosteutta pääsemään syvemmälle hiukseen ja freesaat samalla kiharan muotoa. Jos tämän vaiheen jättää väliin, ei korkkiruuvi ole yhtä kimmoisa kuin puristelun tuloksena.

🧡 Älä pelkää muotoilutuotteita. Muotoilutuotteiden kerrostus takaa kiharalle enemmän kimmoisuutta, pitoa ja kestävyyttä. Laitan itse tuotteet aina märkään (muttei vettä valuvaan) hiukseen. Kevyt öljy tai hoitosuihke alle, päälle esimerkiksi kiharavoidetta, geeliä, vaahtoa tai suolasuihketta. Valitse se, joka tuntuu hyvältä tai laita vaikka kaikkia! Paras tuotecocktail juuri omalle kiharalle selviää vain kokeilemalla. Kunnon puristelun ja kuivauksen jälkeen kannattaa suihkia tyvelle rakennesuihketta ja pörröttää: niin tulee ihanan muhkeat kiharat.

🧡 Virkistä välillä. Freesauspäivinä hiuksiin kannattaa lisätä hoitosuihketta tai -voidetta, ja kostuttaa hius kevyesti suihkepullolla kauttaaltaan. Puristele taas pää alaspäin ja anna kuivua vapaasti. Jos kihara on hyvin hoidettu ja pohjalla on hyvät muotoilutuotteet, pärjää pesujen välissä hyvin ihan pienellä freesauksella. Pörröä tulee aina päivien edetessä, mutta se kuuluu asiaan. Välillä vähän rouheampi kihara on myös kivaa vaihtelua!


”On aika ihanaa, kun voi luottaa toiseen satakymmenenprosenttisesti.”

Luotettavat varakädet

Johanna on kampaaja, jonka kampaaja on tuttu työpaikalta. Kun omia hiuksia ei yletä leikkaamaan ja värjäämään, toinen toimii varakäsinä: ”Oma kampaajani Berita on myös työkaverini Framessa. Alunperin olemme tienneet toistemme olemassaolosta jo nuorina, sillä olemme kotoisin samalta paikkakunnalta. Päädyimme työskentelemään yhdessä vähän vahingon kautta. Olemme ystäviä sekä työpaikalla että vapaalla, ja laitamme aina toistemme hiukset kuntoon. Useasti minusta tuntuu, että Berita on toiset käteni, koska en tietenkään saa omia hiuksiani itse leikattua tai värjättyä. On aika ihanaa, kun voi luottaa toiseen satakymmenenprosenttisesti ja aina tulee just eikä melkein priimaa.”


Johannan hiuksien takana:
taitava kollega Berita

Nimi: Berita Johansson
Liike: FRAME, Turku
Alalla: 8 vuotta
Erityisosaaminen: Värjäystyöt: etenkin luonnolliset raidoitukset ja täyteläiset ruskean ja kuparin sävyt, pidennykset sekä skarpit polkat
Taustaa: Beritan tuoliin kampaamo FRAME:n omistaja Johanna istui päättäväisesti sanoen: ”Sulla ei ole vaihtoehtoja, sä alat laittamaan mun hiuksia!” Berita selkeästi onnistui, sillä Johannan hiuksia hän on laittanut vuodesta 2018.
Parturi-kampaajan työssä parasta: Berita nauttii siitä, että näkee oman kädenjälkensä työssään heti. Päiviä piristävät myös ihanat, pitkäaikaiset vakkariasiakkaat.


Mira

Mira on ihana, tunteikas tukkajumalatar, joka yllättää aina loputtomalla luovuudellaan. Tämä kuplivan iloinen persoona ja lahjakas luonnonlapsi on aivan killeri kirjoittaja. Tarkka ja pedantti, tunnollinen energiapakkaus!